A darazsak általános jellemzése

A darazsak a hártyásszárnyúak rendjébe tartózó rovarok, két pár szárnyuk van. A társas redősszárnyú darazsak egyéves családokban élnek. Fajtól függően 100-200 (a német darázsnál több ezer) rovar alkot egy-egy családot, melyet egy királynő, hímek és dolgozók alkotnak. A fészek fajtól függően más-más alakú és elhelyezkedésű, építőanyaga általában farost, amelyet pépessé rágnak, és nyálukkal elkeverve teszik ragadós állagúvá. A papírszerű anyagból felépített fészek változatos helyeken pl. a talajban, növényeken, faodvakban, háztetők alatt, fa-, tégla- vagy kőrakások között található. A család szaporodásával párhuzamosan fészkeiket szélesítik. Fészkeik hatszögletű sejtjeit egy vagy több sorban építik, és sokszor beburkolják. A lárvák a vízszintesen álló sejtekben fejlődnek, és a dolgozók főként széttépett, összerágott rovarokkal táplálják őket. Bábozódáskor a dolgozók a sejtet lezárják. Általában könnyen támadnak meg állatot és embert. A fészkük bejáratához őröket állítanak, amelyek a betolakodókat megtámadják. Fullánkjuk segítségével mérget juttatnak az áldozat testébe. Fullánkjukat nemcsak más rovarok testéből, hanem az emlősök és az ember bőréből is sérülés nélkül vissza tudják húzni, így akár többször is képesek szúrni. A potroh a torhoz rendkívül mozgékonyan ízesül, így fegyverüket minden irányban használhatják. Melegben, kánikulában a fokozott anyagcsere miatt elevenebbé, tolakodóbbá válnak. Táplálékuk fehérje (pókok, rovarok, elhullott állatok) vagy gyümölcs, hús és szerves hulladék. Előszeretettel dézsmálják meg az emberi táplálékot és italokat. Csak a megtermékenyített anya (királynő) telel át, a többi darázs ősszel elpusztul.

Kecskedarázs

Tovább olvasok...

Német darázs

Tovább olvasok...

Lódarázs

Tovább olvasok...

A darazsak csípése

A darazsak szúrása fájdalmas, mérgük arra hajlamos egyéneknél allergiás tüneteket vált ki, vagy akár halált is okozhat. Egyetlen darázscsípéskor 10-30 percen belül általában csak duzzanat, helyi vérbőség és fájdalom keletkezik, mely a csípés környékére is átterjed. Esetenként a beszúrás helyén kis területen (a méreganyagban levő enzimek hatására) bevérzés, sejt- és szövetelhalás is megfigyelhető. A fájdalom 30 perctől néhány óráig, a viszketés akár napokig tarthat. A szúrás el is fertőződhet (a darazsak gyakran táplálkoznak elhullott állatokon). A darázscsípés lúgos kémhatású méreganyagokat juttat a bőrbe, ezért azt enyhén savas oldattal, például citromlével vagy ecetes vízzel érdemes kezelni. Használhatunk lidokain tartalmú kenőcsöt és jeges borogatást is.

A darazsak elleni védekezés

Darázsirtásnál a védekezés permetezéssel, porozással és a fészkek felszámolásával történik. Kombináltan alkalmazunk taglózó és kiűző hatású, hosszú hatástartósságú szereket. A taglózó hatásnak köszönhetően biztonságosan végezhető a mentesítés, hisz az irtószerrel érintkező rovarokat azonnal ártalmatlanítja. A kiűző szer a repedésekben, vagy a fészekben megbújt egyedeket menekülésre készteti, ezáltal találkoznak a méregmezővel.

Kiszállásunk rugalmas, akár esti időpontban vagy hétvégén is rendelkezésükre állunk. A darázsirtás biztonságos, az irtás ideje alatt csak a szakemberünk tartózkodik a helyszínen a megfelelő védőöltözetben.

Kérjen árajánlatot

Használja árajánlatkérő űrlapunkat, vagy vegye fel velünk a kapcsolatot valamelyik elérhetőségünkön!