Nyest befogás

Nyest (Martes foina)

Életterének szűkülése következtében jelentősen elszaporodott a városokban és elővárosias területeken. Csűrökben, istállók padlásán, de nem ritkán családiházak padlásterében is előfordul.

40-55 cm-es ragadozó 20-27 cm-es farkhosszal, fehér, villásan elágazó torokfoltjáról könnyen felismerhető. Igen szapora, utódai kora tavasszal vakon és süketen születnek, de 4 hónapos korukra már képesek végezni a zsákmánnyal, anyjuktól külön élnek. Könnyed, gyors mozgású, szorongatott helyzetben ugrik. Mancsán erős karmok találhatók, talpa szőrös, ami biztosítja kiváló mászóképességét. 

Alkonyatkor, éjszaka indul vadászatra, zsákmányai többnyire kis méretű emlősök és madarak, de a fészkeket is kifosztja.

Rendszerint valamelyik közeli faágról ugrik át a tetőre, majd valamelyik (tetőablak, eresz alatti rés) nyíláson bejut az épületbe. 

Kártétele abból adódik, hogy a padlástereken megrágja a faszerkezetet, illetve éjszakai “rohangálásával” nyugtalanságot okoz. Baromfiólak és galambdúcok félelmetes ellensége, a madarakat megfojtja, tojásokat elhordja. A gépjárművek motorterébe bemászva a vezetékeket elrágja.

Elriasztásukra többféle készítmény létezik. A permetezhető szaghatáson alapuló (jellemzően borsos árú) készítmények padlástereken szinte teljesen hatástalanok, az autó motorterében működhetnek, ám csak rövid távon. A hanghatáson alapuló eszközön bizonyítottan teljesen hatástalanok! Az Országos Epidemiológia Központ által időszakosan kiadott “Tájékoztató az engedélyezett irtószerekről és az egészségügyi kártevők elleni védekezés szakmai irányelveiről” így fogalmaz: “A hang kibocsátásával működő készülékek bármely egészségügyi kártevő távoltartására és/vagy elriasztására alkalmatlanok.”

A megelőzés fontos lépése a ház közelébe nyúló faágak levágása, tetőablakok bezárása, bejutási kapuk megszüntetése. A baromfiólakat vizsgáljuk át, hogy bejuthat-e valahol a ragadozó, illetve minden nap zárjuk be őket éjszakára.

Egyes tévhitekkel ellentétben a nyest (Martes foina) nem védett, de mivel nem minősül kártevőnek, ezért irtásuk szigorúan tilos!

Befogásukra fémből készült élvefogó csapdák alkalmasak, melyekbe csalétket (tojás, gyümölcsök, stb.) helyezünk. A befogott nyestet lakott területről legalább 5 km-re el kell szállítani és ott szabadon engedni.

Nyestbefogással kapcsolatban és árainkról érdeklődjön valamelyik elérhetőségünkön.