Harlekin katica

Történelme

A harlekinkaticát (Harmonia axyridis) eredeti elterjedési területéről biológiai védekezési célból telepítették be Észak-Amerikába és Európába. Megtelepedését követően, az egyik leggyakoribb hasznos ízeltlábú ragadozóként,
számos kártevő szabályozásához járul hozzá. Elterjedése viszont nagy veszélyt jelent több
ôshonos ízeltlábúra, ezért a harlekinkatica betelepítése mára az elhibázott biológiai védekezés iskolapéldája
lett.

Eredetileg Kelet-Ázsiában őshonos, mérsékelt-övi ragadozóbogár, fő táplálékát levéltetvek és pajzstetvek alkotják. Észak-Amerikába először 1916-ban telepítették be növényvédelmi céllal. Mára (agresszív terjedése révén) a leggyakoribb katicafajává vált.

Báb - Imágó - Lárva
Harmonia axyridis

Európában a 60-as években kezdték forgalomba hozni szántóföldi és üvegházi kártevők ellen. Ma már 13 európai országban tudnak önfenntartó populációkról, s a faj terjedését több országban is monitorozó központok segítségével követik nyomon.

A harlekinkaticát Magyarországon hivatalosan sosem alkalmazták a biológiai védekezésben, így a nálunk felbukkant egyedek nagy eséllyel Ausztriából érkeztek, ahol korábban már regisztráltak megtelepedett populációkat. Az első hazai példányra 2008-ban bukkantak rá Szigetszentmiklóson.

Kérjen visszahívást!

Problémája akadt ezzel a kártevővel? Kérjen visszahívást ingyenes tanácsadásért !

Felismerése

A kifejlett rovar (imágó) 5–8 mm hosszú, 4–7 mm széles, tehát általában nagyobb, mint a többi hazai katicafaj. Testalakja erősen ovális, a szárnyfedők görbülete kifejezett. Színezete és mintázata rendkívül változó. Hazánkban három színváltozata (formája) terjedt el:

f. succinea

a szárnyfedő sötétebb-világosabb narancssárga, esetleg vörös alapszínű, 15–21 fekete ponttal. A pontok egészen nagyok is lehetnek, sőt össze is érhetnek, más egyedeknél szinte pontszerűek, illetve hiányozhatnak is. Az előtoron világos alapon sötét M (vagy fordítva nézve W) alakú minta van, esetleg a fekete foltok összeolvadásával trapézalak is keletkezhet. Mindazonáltal az előtor jellegzetes mintázata, a szárnyfedőkön látható nagyszámú pöttyel együtt elég jellegzetes elkülönítő bélyege a succinea változatnak más hasonló hazai katicához képest. Az Európában elterjedt harlekinkaticák közül messze ez a leggyakrabban előforduló színváltozat.

f. spectabilis:

 

szárnyfedői feketék, 4 vöröses folttal. Ez a forma hasonlít a kétpettyes katica némely sötét változatára, azonban a harlekinkatica piros foltjai sohasem érik el a szárnyfedők felső szegélyét, inkább kerekded formájúak (szemben a kétpettyes katica sötét változatainál előforduló, inkább szögletes alakú foltokkal) és előtorán is általában lényegesen nagyobb kiterjedésű a fehér szín. A fejen háromszögletű fehér folt van.

f. conspicua:

 

szárnyfedői feketék, 2 piros folttal, melyek közepén fekete pont vagy folt lehet. Bár a harlekinkatica eredeti élőhelyén a sötét alapszínű színváltozatok gyakoribbak, Európában az itt elterjedt két fekete színváltozat (főként a f. conspicua) számít ritkábbnak, a narancsvörös alapszínű succinea változattal szemben.

f. succinea
f. spectabilis
f. conspicua

Veszélye

Intenzív terjedésének legnagyobb veszélye, hogy kiszoríthatja a jelenleg nálunk élő katicafajokat. Mindamellett, hogy eleszi előlük a táplálékot, ha nincs elég levéltetű, akkor gyakran el is fogyasztja a többi katicafaj lárváit és petéit. Versenyképességét növeli, hogy míg az európai katicafajoknak évente egy, esetleg kettő nemzedéke van, addig a harlekinkaticának általában kettő, de délebbre akár 4 nemzedéke is lehet. Nagyobb távokat képes megtenni, mint a magyarországi fajok, a növényvédő szerekkel szemben pedig sokkal ellenállóbb.

Harlekin katica a lakásban

A hidegebb őszi napok beköszöntével a harlekin katicák (a mezei poloskákhoz és sok más rovarhoz hasonlóan) a lakások melegében keresnek menedéket a hideg elől. Főként az ablakok réseiben, lambéria és parketta illesztéseiben, függönykarnisokban, sarkokban húzódnak meg.

Az emberre nem jelentenek veszélyt, ám a testükben található vegyületek allergizáló hatásúak, szembe kerülve kötőhártya-gyulladást okozhatnak, továbbá nem ritka, hogy megharapja az embert, a csípés helyén piros viszkető duzzanat jelenik meg. Előfordulhat, hogy a lakásban búvóhelyet kereső rovarokat háziállataink elfogyasztják, ez nagyobb mennyiségben akár gyomorbántalmakat is okozhat náluk.

Harlekinkaticák az ablakkeretben

Hogyan szabaduljak meg tőle?

Az ellenük való védekezés első lépése, az ablakok, ajtók körüli rések – ahol a katicák bejuthatnak – eltömítése szilikonnal, vagy egyéb hasonló anyaggal. Ha szükséges tegyünk hálót az ablakokra. A legegyszerűbb megoldás, ha összegyűjti, összeporszívózza a rovarokat és papírba csomagolva elégeti őket. Legjobb, ha a valamilyen piretroid tartalmú rovarirtót azelőtt használjuk, mielőtt a katicák a lakásba bejönnének így ez kémiai gátként fog működni a következő évben. Az ajtó- és ablakkereteket, falon áthaladó csöveket, vezetékeket érdemes bepermetezni.

Kérje ajánlatunkat az irtásra!

Használja árajánlatkérő űrlapunkat, vagy vegye fel velünk a kapcsolatot valamelyik elérhetőségünkön!

Comments are closed.