Poloskainvázió

Poloskainvázió

Magyarországon több száz őshonos poloskafaj (Heteroptea) él, melyek jellemzően a mezőgazdasági terményekre jelentenek veszélyt, termesztett növényeinkben tesznek kárt. Ilyenek például a zöld bogyómászó-poloska (Palomena prasina), a paréjpoloska (Eurydema oleracea), a piroslábú címeres poloska (Pentatoma rufipes), vagy a közönséges karimás poloska (Syromastes marginatus).

A köznyelvben „mezei poloska” néven elterjedt fajok alatt jellemzően az ázsiai márványpoloskát (Halyomorpha halys) és az Afrikából származó zöld vándorpoloskát (Nezara viridula) értjük.

Rohamos terjedésük miatt egyre többet találkozhatunk velük lakóterületeken is. Hazánkban való terjeszkedésüknek kedvez egyrészt a klímaváltozás is, másrészt pedig az, hogy nálunk nincsen természetes ellenségük.

A poloskák tavasztól őszig a táplálékban gazdag mezőgazdasági területeken, erdőkben és gyümölcsösökben élnek, de a hideg beálltával fedezékbe vonulnak, és a fűtött lakóépületekben, ingatlanokban, gyáregységekben igyekeznek áttelelni. Az elmúlt években ezért nagyon sok kellemetlenséget okoznak a mezőgazdasági földterületek környékén levő lakóterületeken, ahol ellepik a házfalakat és bemásznak, berepülnek a nyitott nyílászárókon, befúrják magukat a réseken, akár a legkisebb szúnyoghálórepedésen is. Természetes védekező ösztönük folytán, veszély észlelése esetén büdös váladékot hagynak maguk után, ami sokáig a felületen marad. Ebből is erednek a hétköznapi elnevezések: büdösbogár, büdösmargit, büdösbence, büdösmarci, büdöspanna, … stb.

Kérjen visszahívást!

Problémája akadt ezzel a kártevővel? Kérjen visszahívást ingyenes tanácsadásért !

Mezei poloska irtása

Mivel nem számít egészségügyi kártevőnek, kevés szakember foglalkozik irtásukkal. Ez azonban nem jelenti azt, hogy nem lehet védekezni ellenük. Elég szívósak és ellenállóak, de léteznek olyan szerek, amelyekkel le lehet venni őket a lábukról, és nagy mértékben csökkenthető a lakásba való bejutásuk esélye. Ezek a szerek a poloskák kálium-nátrium transzportját akadályozzák meg, ezáltal idegrendszeri zavarokat idéznek elő, így pusztítják el a rovarokat. Hatástartósságuk 2 héttől 2 hónapig terjedhet, de a hatóanyagok időjárásnak való kitettsége miatt többszöri kezelés szükséges lehet.

A kezelés során a házak külső falát és a nyílászárókat permetezzük szintetikus piretroid szerekkel, amelyek megtapadnak a felületen és a velük érintkező rovarokat elpusztítják. Ideális körülmények között – olyan felületeken amelyek kevésbé kitettek esőzésnek – hetekig tizedeli a szer a lakásba bejutni kívánó rovarokat, így jelentős mértékben csökkenti a mindennapi kellemetlenségeinket.

Kérje ajánlatunkat az irtásra!

Használja árajánlatkérő űrlapunkat, vagy vegye fel velünk a kapcsolatot valamelyik elérhetőségünkön!

Comments are closed.