Német csótány

Blattella germanica

Blattella germanica
Sárgásbarna 10-15mm Feature

Kérjen visszahívást!

Jellemzői

Ez a faj fordul elő a legnagyobb gyakorisággal, ahol megjelenik, onnan előbb-utóbb kiszorítja a konyhai csótányt. A kifejlett egyed 10-15 mm nagyságú, világos sárgásbarna színű. A torpajzson 2 hosszanti, sötétebb sáv húzódik. Mindkét nem szárnyas, szárnyuk az egész testet befedi (sőt, a nőstény szárnya túlér a potrohon, így a petetokot is védi). A legszaporább a tárgyalt csótány fajok közül. A nőstény a párosodás(oka)t követően háromhetente petetokot képez, életében átlagosan 4-8 alkalommal. A petetokban 37-44 pete helyezkedik el. A hamar megbarnuló, keresztben finoman rovátkált, kb. 8 mm hosszúságú petetokot fartoldalékával szorosan fogva egészen a lárvák kikeléséig (átlagos hőmérsékleten 3-4 hétig) magával hurcolja. A környezet páratartalmára igen érzékeny, szárnyatlan lárvák teljes fejlődési ideje 5-7 vedléssel a hőmérséklettől és a tápláléktól függően 30-60 napig tart. A kifejlett egyed élettartama kb. fél év.
Hazánkban évente 3-4 nemzedéke lehet. Folyadékigénye igen nagy. Melegigényes, a 25-30 ºC hőmérsékletű helyeket kedveli. Táplálék után alkonyattól hajnalig kutat. Jelentős elszaporodása vagy a populáció bolygatása esetén a világosban is találkozhatunk vele. Kitűnően mászik, igen jól fut, a táplálékot messziről is felkeresi. A levedlett lárvabőrt, elpusztult fajtársait a falánk rovar megeszi. Bárhol megtelepedhet, a magasabb helyeken is. Szinte bárhol találkozhatunk vele. Megtalálható vendéglőkben, konyhákon, kórházakban, családi házakban is. A német csótány kedvenc tartózkodási helyei közé tartozik a konyha és minden olyan helyiség, melyekben ételt/élelmet tárolnak vagy dolgoznak fel, illetve a vizes helyiségek. A víz rendkívül fontos számára, ezért előfordulhat mosodákban is, melyeket a magas páratartalom és a magasabb hőmérséklet miatt szeret. Modern bevásárlóközpontok is a német csótányok előfordulási helyei közé tartoznak – főleg a táplálék sokszínűsége és a számtalan búvóhely miatt.

Cél: mentesítés, majd az elért mentesség fenntartása
● Megelőzés: behurcolás megakadályozása, csapdák kihelyezése, gél, tartós méregmező
● Felderítés/monitorozás
➢ Csapdázás
➢ Kiűzés
➢ Célzott góckutatás
● Irtás
➢ Tartós méregmező létesítése permetezéssel (célzott sávpermetezés, rés- és repedéskezelés)
+ kiűzés (kiűző komponenst is tartalmazó irtószer alkalmazása, kiűzőszer hozzákeverése,
hidegköd-képzés a méregmező létesítését követően, vagy csótánykiűző aeroszol
használata)
➢ Csótányirtó csalétkek, gélek alkalmazása a csótányok búvó- és tartózkodási helyeire,
vonulási útjaira kihelyezve
➢ Hidegködképzés, ULV (kiűző és/vagy ölő hatás, hatástartósság nincs)
➢ Porozószer alkalmazása (elektromos szerelvények kezelésére)

Csótányok ellen elsősorban a vizesblokkot (konyha, fürdőszoba, WC, öltöző stb.), a szemétgyűjtő helyek környékét, a csővezetékek (melegvíz-, gőz-, központi fűtés) áttörési helyeit, valamint a réseket, repedéseket, falszegleteket, falburkolatokat (lambériákat) kezeljük. Lakásokban a felsoroltak mellett a berendezési tárgyak (pl. mosdó, WC-kagyló és -tartály, gáztűzhely, hűtőszekrény stb.) mögötti és alatti területek, a konyha-, illetve élelmiszertároló szekrények hátoldala és belső felülete, a szemétgyűjtő helyek közvetlen környéke, a csővezetékek, az ajtó- és ablaktokok kezelése szükséges, de egyes esetekben a lakóhelyiségekben, leggyakrabban az előszobában is indokolt lehet a permetezés. 100 m2 felület kezeléséhez átlagosan 4-5 liter permetlé szükséges. A permetezés sávszélessége 0,3-0,5 méter legyen. A célzott sávpermetezés a búvó-, tartózkodó- és közlekedő területek kezelését jelenti. Ilyen esetben az alapterület kb. 30-50%-a permetezendő. A felületek (olaj, szerves anyag) szennyezettsége a kijuttatott irtószer hatástartósságát jelentős mértékben csökkenti, ezért kizárólag előzetesen megtisztított felületeken létesítsünk tartós méregmezőt. Az élelmiszer védelmére mindenkor fokozott figyelmet kell fordítani. Ezeket a kezelés időtartamára vagy távolítsuk el a helyiségből, vagy megfelelő takarással védjük a permettel való érintkezéstől. Mindig tartsuk szem előtt, hogy olyan felületeket, amelyekre később élelmiszer kerül, nem szabad permetezni, vagy azokat használat előtt le kell takarítani! A házi állatok védelmére is ügyeljünk!

Kérjen árajánlatot!

Használja árajánlatkérő űrlapunkat, vagy vegye fel velünk a kapcsolatot valamelyik elérhetőségünkön!

Comments are closed.